Kirurgjia e kancerit të gjirit

Kirurgia e memorialit Sloan Kettering për kancerin e gjirit Alexandra Heerdt përgatitet për një procedurë

Të vendosësh se cilin lloj të kirurgjisë së kancerit të gjirit të kesh është një zgjedhje shumë personale. Ekspertët e MSK-së, si kirurgia Alexandra Heerdt, janë këtu për t'ju ndihmuar.

VIDEO | 00:39

Learn how MSK’s breast surgery care team can help

MSK breast surgeon Laurie Kirstein explains how MSK's surgery care team can help you.
Detaje të videos

Nëse keni kancer gjiri, po konsideroni një mastektomi parandaluese, ose po ndihmoni një person të dashur të mësojë rreth trajtimit të kancerit të gjirit, keni ardhur në vendin e duhur. Ne duam t’ju ndihmojmë të bëni këto zgjedhje shumë personale për të marrë rezultatin më të mirë të mundshëm. Ky informacion ka për qëllim t’ju udhëheqë gjatë udhëtimit tuaj dhe t’ju përgatisë për vendimet dhe zgjedhjet që ju dhe mjekët tuaj do të bëni së bashku.

Për shumicën e grave, kirurgjia do të jetë pjesë e trajtimit. Opsionet tuaja mund të përfshijnë një lumpectomy (i quajtur edhe kirurgjia e ruajtjes së gjirit), një mastectomy, ose një mastectomy me rindërtimin e gjirit. Shtrirja e kancerit, madhësia e gjoksit dhe preferencat tuaja personale do të ndihmojnë të përcaktoni se cila nga këto operacione është zgjedhja e duhur për ju.
 

Request an Appointment

Call 646-497-9064
Available Monday through Friday, to (Eastern time)

Mësoni më shumë rreth llojeve të kirurgjisë për kancerin e gjirit.

Çfarë është lumpectomia kundër mastektomisë?

Një lumpectomi, ose kirurgji që ruan gjirin, heq kancerin (një gungë ose tumor) dhe një pjesë të vogël të indeve të shëndetshme të gjirit përreth tij, të quajtur marzhe. Mjekët mund t’i referohen këtij lloji kirurgjie si kirurgji kursimi i gjirit, eksision i gjerë ose mastektomi e pjesshme. Ky mund të jetë një operacion ampatial, që do të thotë se nuk duhet të qëndroni në spital brenda natës, nëse nuk keni probleme të tjera të rënda shëndetësore. Për shumicën e grave, një lumpectomy duhet të ndiqet nga rrezatimi për të hequr qafe çdo qelizë të mbetur të kancerit, duke ulur rrezikun se kanceri do të kthehet.

Mëso më shumë rreth lumpectomy

Mastektomia është heqja e të gjithë gjirit për të trajtuar kancerin. Mjekët mund të heqin njërin gji ose të dy. Kur të dy gjinjtë hiqen, mjekët i referohen si mastektomi dypalëshe. Kjo kirurgji zakonisht përfshin heqjen e thithkës dhe areolas (lëkura e errët rreth thithkës). Muskujt e kraharorit (pektoralë) nën gji lihen të paprekur nëse kanceri nuk është afër ose nuk prek muskujt. Nëse ndodh kjo, mund të hiqet një zonë e vogël muskujsh. Llojet e mastektomisë përfshijnë:

Mëso më shumë për mastektominë

Pse të zgjedhësh lumpectomy apo mastectomy?

VIDEO | 00:40

What Should I Know About My Surgery Options?

Monica Morrow, Chief of MSK's Breast Surgical Service, explains how your doctors make treatment and surgery decisions with you.
Detaje të videos

Me kancerin e gjirit në fazën e hershme, mund t’ju ofrohet një zgjedhje midis mastektomisë ose një lumpectomie të ndjekur nga terapia me rrezatim. Në disa gra, qelizat kanceroze të të cilave janë të shpërndara në gji ose që nuk mund të marrin rrezatim, mastektomia është e nevojshme nga ana mjekësore edhe pse kanceri është i hershëm dhe i favorshëm. Ndërsa shumë gra zgjedhin për lumpectomy, disa preferojnë mastectomy. Flitni me mjekun për avantazhet dhe kundrat e të dyja alternativave. Është e dobishme të sjellësh një listë me pyetjet dhe shqetësimet që do të doje të diskutoje gjatë takimit për t’u siguruar që të marrësh të gjitha informacionet e nevojshme për të marrë vendimin që të duket më i mirë për ty.

Nëse keni nevojë për ndihmë duke menduar për pyetje për t’i bërë kirurgun tuaj, ja disa për të filluar.

A duhet të bëj kimioterapi para se të operohet kanceri i gjirit?

Edhe pse trajtimi i kancerit të gjirit zakonisht fillon me kirurgjinë, ka disa situata në të cilat mjeku juaj mund të rekomandojë kimioterapinë në fillim. Për shembull, nëse keni një tumor të madh dhe gjinj të vegjël, kimioterapia mund ta zvogëlojë tumorin aq sa të bëjë të mundur një lumpectomi. Kimioterapia si trajtimi i parë për kancerin e gjirit mund të shkatërrojë kancerin në nyjet limfatike, gjë që mund të ndihmojë disa gra që të mos i heqin nyjet limfatike. Për gratë me disa lloje të avancuara të kancerit të gjirit të tilla si kanceri nxitës, duke pasur kimioterapi si hapi i parë në trajtim është standard për të qenë të sigurt të gjitha qelizat e kancerit mund të hiqen kirurgjikisht. Në studimet që kanë përfshirë mijëra gra, kjo është treguar po aq e sigurt sa edhe kirurgjia e parë.

Çfarë është kirurgjia e rindërtimit të gjirit?

Ju mund të zgjidhni të bëni një operacion rindërtimi të gjirit pas një mastektomie për të rindërtuar gjoksin, në mënyrë që të duket e ngjashme me mënyrën se si bëri para operacionit. Shumë herë kjo mund të bëhet në të njëjtën kohë me kirurgjinë e kancerit të gjirit. Por është e mundur edhe pas kësaj, madje edhe vite më vonë. Ka shumë opsione për rindërtimin. Pas lumpectomisë, mjekët mund të përmirësojnë pamjen e gjirit duke përdorur injeksione dhjami për të zvepruar çdo fushë të thjeshtë ku indet janë hequr. Ata gjithashtu mund të kryejnë një ngritje të gjirit ose reduktimin e gjirit ose të bëjnë kirurgji plastike në gjoksin tjetër për të krijuar një çift të lidhur ngushtë. Pas mastektomisë, metodat e rindërtimit të gjirit përfshijnë kirurgjinë e implantit të gjirit dhe përdorimin e indeve nga një pjesë tjetër e trupit tuaj për të krijuar një gji të ri.

Mësoni më shumë rreth mundësive të rindërtimit të gjirit

Çfarë është biopsia e nyjeve limfatike dhe çfarë është biopsia e nyjeve sentinel?

Kirurgia e gjirit e Memorialit Sloan Kettering, Laurie Kirstein, në Qendrën e Kirurgjisë Josie Robertson

Kirurgu i gjirit Laurie Kirstein kryen procedura ampatiale dhe me qëndrim të shkurtër në Qendrën e Kirurgjisë Josie Robertson.

Gjatë një biopsie të nyjeve limfatike, një mjek heq nyjet limfatike për të parë nëse qelizat kanceroze janë përhapur atje. Një biopsi e nyjeve sentinel është heqja e një nyje limfatike ose nyjeve nën krah, të quajtura nyjet aksilare, të cilat janë nyjet e para në të cilat qelizat kanceroze do të udhëtonin nëse do të largoheshin nga gjiri. Këtu rrjedh lëngu ose limfa, nga tumori. Nëse qelizat kanceroze janë duke udhëtuar në sistemin limfatik, nyja sentinel ka më shumë gjasa se nyjet e tjera limfatike për t’i përmbajtur ato.

Kjo procedurë është bërë shpesh gjatë një mastectomy ose lumpectomy. Për të gjetur nyjet sentinel, një bojë të veçantë, një dozë të ulët radioaktiviteti, ose të dyja injektohen në gji. Nyjet që përmbajnë bojë ose radioaktivitet janë nyjet sentinel, të cilat pastaj hiqen dhe shqyrtohen nën një mikroskop. Nëse nuk gjendet kancer, nuk duhet hequr asnjë nyje tjetër limfatike, duke ju kursyer një operacion më të madh.

Mëso më shumë rreth biopsisë së nyjave limfatike

Çfarë është një dissection axillary nyjat limfatike?

Një dissection axillary nyja limfatike është kur mjekët heqin shumicën ose të gjitha nyjet limfatike në sqetull. Procedura mund të bëhet nëse kanceri gjendet në nyjet sentinel. Numri i nyjeve limfatike në sqetull ndryshon nga personi në person, por zakonisht është midis 15 dhe 30. Te gratë që zbulohet se kanë kancer në nyjet e tyre limfatike para operacionit, dhënia e kimioterapisë para operacionit është një mënyrë për të zvogëluar gjasat e nevojës për një dëgjesë aksilare.

Si është shërimi pas operacionit të kancerit të gjirit?

Koha e shërimit varet se nga cila kirurgji keni:

 • Pas një lumpectomy pa një biopsi të nyjeve sentinel, ju keni gjasa të ndjeheni mjaft mirë për t’u kthyer në punë pas dy ose tre ditësh. Zakonisht mund të rifillosh aktivitetet normale fizike, si të shkosh në palestër, pas një jave.
 • Pas një lumpectomy me një biopsi të nyjeve sentinel, ju mund të keni nevojë për të marrë deri në një javë pushim nga puna për të marrë veten.
 • Pas mastektomisë pa rindërtim të gjirit, shërimi zgjat tre deri në katër javë. Shumica e grave përjetojnë dhimbje për disa ditë pas operacionit, disa për periudha më të gjata. Ndjenjat e lodhjes mund të zgjasin disa javë, ndërsa trupi shërohet.
 • Pas mastektomisë me rindërtimin e gjirit, koha e shërimit mund të shkojë nga katër javë pas operacionit të implantit deri në gjashtë deri në tetë javë për gratë që kanë rindërtimin e krahëve të indeve.

Çfarë është limfoma?

Limfoedma është një grumbullim i lëngut në dorën, krahun dhe, më pak shpesh, murin e gjirit ose të kraharorit që mund të shkaktojë ënjtje dhe ndonjëherë dhimbje. Ka më shumë të ngjarë të ndodhë nëse disa ose të gjitha nyjat limfatike (aksilare) tuaja hiqen si pjesë e kirurgjisë suaj të kancerit, ose nëse këto nyje trajtohen me rrezatim. Lajmëroni mjekun nëse keni ndonjë simptomë të limfomës, si ënjtje të krahëve, skuqje ose dhembje. Trajtimi i menjëhershëm— që mund të përfshijë rroba për t’u ngjeshur, ushtrime fizike dhe masazh — mund të jetë jashtëzakonisht i dobishëm. Disa pacientë gjithashtu mund të kenë kirurgji për të përmirësuar qarkullimin limfatik dhe për të ulur simptomat.

Mësoni më shumë rreth limfomës dhe administrimit të rrezikut tuaj për ta marrë atë

Pse duhet të zgjedh Memorial Sloan Kettering për kirurgjinë e kancerit të gjirit?

Mjekët e kancerit të gjirit

Mjekët e MSK-së, infermierët dhe profesionistët e tjerë të kujdesit shëndetësor janë ekspertë në kirurgjinë e kancerit të gjirit, rindërtimin, onkologjinë e rrezatimit dhe më shumë.

Shih të gjithë doktorët e kancerit të gjirit në MSK

Si qendra më e madhe në botë për kancerin pa përfitime, ne ofrojmë kirurgjinë kryesore të kancerit të gjirit. Për shumë gra, ne mund të ofrojmë procedura novatore për të shpëtuar ose rindërtuar gjoksin. Stafi ynë me kohë të plotë i kirurgëve të gjirit ka përvojë të gjerë dhe ekspertizë në të gjitha llojet e kirurgjisë së kancerit të gjirit. Kjo u jep 3.300 pacientëve të trajtuar nëpërmjet Shërbimit tonë të Kancerit të Gjirit çdo vit rezultatet më të mira të mundshme.

Ekspertët e MSK-së për kirurgjinë e gjirit kanë ndihmuar në zhvillimin e udhëzimeve kombëtare për të ndihmuar gratë me kancer të gjirit të shmangin kirurgjitë e panevojshme të përsëritura pas lumpectomy, ndërsa ende minimizojnë rrezikun se kanceri do të kthehet.

Programet tona inovative ndihmojnë në zvogëlimin e nevojës që gratë të heqin nyjet limfatike si pjesë e kirurgjisë së kancerit të gjirit. Përveç kësaj, ne monitorojmë nga afër gratë që kanë nyje limfatike hequr për shenjat e limfatike në mënyrë që ne mund të trajtojë atë herët.

Zgjidhni MSK për kirurgjinë e kancerit të gjirit sepse ne ofrojmë:

 • Kujdes i dhembshur nga një ekip ekspertësh. Më shumë se 80 mjekë të kancerit të gjirit punojnë ngushtë me specialistë të tjerë, si dhe infermierë praktikantë dhe profesionistë të tjerë mjekësorë, për të ndihmuar pacientët tanë të marrin rezultatet më të mira para, gjatë dhe pas kirurgjisë së kancerit të gjirit.
 • Shumë nga specialistët e kancerit të gjirit dhe terapitë që ju nevojiten janë të vendosura në mënyrë të përshtatshme në Qendrën tonë të Gjirit Evelyn H. Lauder në Nju Jork. Gjithashtu, kemi vende në Nju Xhersi, si edhe në periferinë e Nju Jorkut në Uestçester dhe në Long-Ajlënd. Nëse ju jeni duke udhëtuar nga jashtë qytetit për kujdesin tuaj, ne kemi negociuar norma të veçanta të ulura për pacientët tanë në hotelet pranë.
 • Një angazhim i fuqishëm për kënaqësinë e pacientit. Për të përmirësuar vazhdimisht rezultatet dhe cilësinë e jetës për pacientët tanë me kancer gjiri, MSK zhvilloi pyetësorin e kënaqësisë Së Gjirit-Q që tani është miratuar në mbarë botën.

Çfarë lloj mbështetjeje do të marr pas kirurgjisë së kancerit të gjirit në MSK?

Specialistët tanë ofrojnë kujdes të plotë përcjellës për t’ju ndihmuar të jetoni mirë pas trajtimit të kancerit të gjirit. Shërbimet tona përfshijnë:

 • Një ekip ekspertësh për të mbikqyrur të gjitha aspektet e shërimit tuaj, duke përfshirë specialistë të kancerit të gjirit, infermierë praktikantë, psikologë dhe punonjës socialë
 • Një Plan i personalizuar i Kujdesit për të Mbijetuarit me udhëzimin mjekësor që do t’ju duhet për të kaluar me sukses në një jetë të shëndetshme pas trajtimit të kancerit të gjirit
 • Terapitë e mirëqënies nga specialistët e mjekësisë integrative nëse keni nevojë për to për të lehtësuar simptomat emocionale ose fizike pas operacionit ose për efekte të mundshme anësore, të tilla si limfatike
 • Terapitë e rehabilitimit dhe ushtrimeve për të të ndihmuar të shërohesh dhe të rikuperosh forcën, elasticitetin dhe rezistencën
 • Mbështetje emocionale në Qendrën tonë të Këshillimit